OTİZM-ÇOCUK VE AİLE

Otizm nörogelişimsel bir bozukluktur.Belirtiler erken çocukluk döneminde kendini göstermektedir.Fakat her belirti aynı dönemde ortaya çıkmayabilir.Çocukta var olan göz temasının eksikliği ,adına tepki vermemesi erken tanıdaki en hassas noktalardır.Bununla birlikte çocuğun dil gelişiminde gecikmenin meydana gelmesi ya da ifade edici dil varlığının gerilemesi gibi faktörler uzmanlara bu konu hakkında bilgi sunmaktadır.Dil gelişiminde gecikmesinin olmasına her zaman otizm demek yanlıştır. Çocukların fiziksel özellikleri faklı olduğu gibi, gelişimsel alanlardaki yapabilirlikleri de farklı olmaktadır.Dil gelişiminde geriden gelen bir çocuk, motor gelişiminde yaşıtları ile aynı seviyede olabilir.

Duyu hassasiyeti var, otizm olabilir mi?

Duyuda hassasiyet çocuklarda otizm tanısını koyabilmek için yeterli değildir.Duyu hassasiyetini zaman zaman normal gelişim gösteren çocuklarda da görebiliyoruz.Fakat çocukta bulunun duyu hassasiyeti için uzmandan destek almak çocuğun kendini daha iyi tamamlamasına ve daha konforlu bir hayat sürmesine destek olur.Duyu hassasiyeti giderilmeyen çocuğun beyni sürekli bu duyularla meşgul olacağı için asıl, gerçek yeterliliğini kısıtlamış olur.

Otizm Spektrum Bozukluğunda Rapor Almak Gerekli Mi?

Otizm raporunun olması, çocuğun minimum 1 yıl süre ile RAM raporu alması ile meydana gelir.Devlet hastanesinde bulunun çocuk psikiyatristinin tanısı ile birlikte,hastanede bulunun çocuk gelişimci ile süreç desteklenir.Şehrinizde bulunan bir RAM’a yönlendirilirsiniz. Bu rapor size devlet destekli rehabilitasyon merkezlerinde çocuğunuz için devlet destekli eğitim seansları sunar.
Bu raporu alabilmek için uzun zamanlar bekleyebilirsiniz.Bu durumun olmaması için,ya da rapor almak istemiyorsanız özel merkezlerde, özel eğitim alanında çalışan uzmanlardan çocuğunuzun eğitim almasını sağlayabilirsiniz.
Özel eğitim alanında farklı gelişim alanları, farklı materyeller ile desteklenir.Katılım sürecinin yoğunluğu ile birlikte çocuğunuzdaki gelişimler gözle görünür olmaya başlar. Uzun ve zorlu bir süreç olsa da çocuğunuzun mücadelesini gözlemlemek, her gün daha iyiye gittiğini görmek ailelerin ve alanda çalışan uzmanların bu serüvendeki en büyük desteği.
Aynı zamanda özel eğitimlere ek olarak kurumumuzda Floortime modeli ile çalışmaktayız.Oyun terapisti olarak oyunun, otizmde iyileştiriciliğini görmek oyun ile bu mücadeleyi vermek ve gelişimi gözlemlemek oldukça mutlu edici.Birlikte çalıştığımız uzmanlar ile besin diyetleri, ev içi uygulanan modüller ile yanınızdayım.
Çocuğunuz otizm tanısı almış olsa da yalnızca belirtilerini farketmiş olsanız da bunları görmezden gelmeyin, aylar kaybedip kendiliğinden yok olmasını beklemeyin bu çocuğunuz için en yanlış karar olur.Erken tanı ve tedavi her zaman sizi çok daha iyi olmaya götürür.

Online Terapi Randevusu Almak İçin